19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalafatul, în prag de criză a căldurii

Calafatul, în prag de criză a căldurii

Peste 10.000 de oameni din Calafat ar putea rămâne în această iarnă fără căldură din cauză că municipalitatea nu are bani pentru cumpărarea combustibilului. Pe fondul crizei, autorităţile locale se acuză reciproc de neimplicare în rezolvarea problemei.

La mijlocul lunii septembrie, autorităţile din Calafat nu au nici un gram de combustibil pe stoc. Pentru cumpărarea păcurii este nevoie de zeci de miliarde, pentru procurarea cărora, cel puţin până în prezent, atât municipalitatea, cât şi conducerea Uzinei Termice din Calafat nu au făcut prea mari eforturi. În loc să se unească pentru a depăşi criza majoră prin care trece producătorul de energie termică din Calafat, responsabilii preferă să organizeze conferinţe de presă pentru a lansa diverse acuzaţii. Ieri, consilierul local peledist Dan Bora şi şeful de sindicat din UT Calafat, Ştefan Guliman, l-au acuzat pe primarul Petre Trăistaru că freacă menta, ba chiar pune uneori piedici redresării uzinei.

Potrivit acestora, Primăria Calafat are datorii uriaşe către UT, de 11,3 miliarde pentru subvenţii acordate populaţiei în iarna 2005-2006 şi alte 2,1 miliarde reprezentând căldura furnizată instituţiilor din subordinea primăriei, şcoli şi grădiniţe. În plus, Guliman i-a reproşat ieri primarului că doreşte să trimită cei 114 salariaţi ai uzinei acasă, încercând acest lucru în cursul verii, şi că singurii care au mai „mişcat“ ceva în interesul uzinei sunt viceprimarul şi Consiliul de Administraţie. „Nu se implică deloc în rezolvarea acestei probleme. Vrea să termine uzina ca lumea să nu mai aibă căldură. A spus în faţa unor oficiali veniţi de la Bucureşti că toţi cei de la blocuri trebuie să ajungă cum e Băileştiul, să bage tobolici la bloc“, a spus Ştefan Guliman. Sindicalistul a anunţat ieri că uzina din Calafat va acţiona în instanţă primăria pentru recuperarea datoriilor.

 

Datornici până peste cap

 

Chiar dacă autorităţile găsesc în cele din urmă bani pentru achiziţionarea combustibililor, acest lucru nu rezolvă problema datoriilor uriaşe acumulate de furnizorul de energie termică din Calafat. Potrivit sindicalistului Guliman, lichidatorul societăţii de gospodărire comunală din Calafat a cerut în instanţă falimentul Uzinei Termice pe motiv că aceasta ar avea datorii de 1,2 miliarde către SC GC Calafat. „Lichidatorul SC GC Calafat cere în instanţă falimentul Uzinei Termice pe motiv că am avea datorii de 1,2 miliarde la această societate. Mai avem şi opt miliarde datorii la Electrica“, a spus Ştefan Guliman. Potrivit acestuia, cererea va determina autorităţile centrale să privească UT Calafat drept societate în insolvenţă, iar acest lucru va fi o piedică în obţinerea banilor pentru combustibil.

 

Reabilitarea punctelor termice, întârziată

 

Altă problemă reclamată de consilierul Bora şi sindicalistul Guliman este aceea că lucrările de reabilitare a punctelor termice din oraş sunt mult întârziate şi este foarte probabil ca acestea să nu funcţioneze la 1 noiembrie, când, în mod normal, calafetenii de la bloc ar urma să beneficieze de căldură. Motivul întârzierilor rămâne o necunoscută însă, în condiţiile în care pentru reabilitări şi modernizări guvernul a alocat de la începutul anului 21 de miliarde de lei vechi, iar angajaţii au lucrat încontinuu, deşi atât consiliul local, cât şi Adunarea Generală a Acţionarilor votaseră întreruperea temporară a lucrului în perioada iunie – 1 octombrie.

În tot acest timp, edilul-şef al localităţii preferă să se teamă de drobul de sare în loc să ceară bani de la mai-marii de la Bucureşti. Trăistaru a declarat ieri că membrii Consiliului de Administraţie al uzinei, format majoritatea din liberali, ar trebui să se ducă la guvern cu palma întinsă, dat fiind faptul că sunt „la putere şi au toate uşile deschise“. Conform primarului, la Calafat ar trebui să ajungă în curând secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Marian Petrache, pentru a vedea exact situaţia cu care se confruntă autorităţile. „Când vor auzi că sunt pesedist, vor vrea ei să discute cu mine? Să se ducă dumnealor din Consiliul de Administraţie, care sunt la putere, că la Calafat, e o situaţie foarte grea. Când au schimbat Consiliul de Administraţie în primăvara lui 2005 erau 4.000 de tone de combustibil în stoc, acum nu mai au nici un gram, nici cât să facă un grătar. O să vină domnul secretar de stat Petrache aici şi o să avem o discuţie despre situaţia din Calafat“, a spus primarul Trăistaru. Edilul-şef l-a acuzat pe peledistul Dan Bora, director al Liceului Dăbuleni, că este responsabil de jumătate din datoriile acumulate de şcoli şi grădiniţe, iar cuantumul uriaş al gigacaloriei furnizate în Calafat, peste 4,5 milioane de lei vechi, este datorat în proporţie de 37% salariilor imense ale angajaţilor uzinei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII